Downshifting: Planerade- och oplanerade inköp

Det har hunnit bli ett nytt år sedan senaste blogginlägget, och för mig hör det till vanligheterna att ha ett tema för det nya året. Inget nyårslöfte direkt, som att inte äta godis eller träna supermycket, men jag vill att det här ska bli ett år med fokus på sånt som verkligen betyder något. Downshifting är mitt mantra för 2018.
 
Jag har börjat med att skaffa mig en gammal hederlig kassabok, där bokför jag alla familjens inköp (förutom de som hör till jobb), varje månad ska jag sammanställa posterna för att se vad vi lägger på olika saker. Vi sparade alla kvitton i oktober förra året för att sammanställa allting under en månad och det var väldigt intressant! Vi jämförde våra kostnader med vad Konsumentverket skriver i sina kostnadsberäkningar i "Koll på pengarna" för att se hur vi låg i förhållande till dem, på vissa poster låg vi över, och andra under. Nu när jag kommer ha stenkoll på ALLT vi köper kan vi gå igenom det månad för månad och se vad vi kan vara utan och vad som är måsten för att inte göra av med mer pengar än vanligt. Prioritera, helt enkelt! Exempelvis vill jag att vi ska äta bra mat - helst ekologisk och närproducerad, men vill inte lägga för mycket på oplanerade inköp och materiella grejer.
 
Har gjort en lista på saker som vi behöver eller vill köpa under året. Idag finns det ett överflöd av grejer som man behöver eller vill ha, därför känner jag att det behövs en gräns för vilka av dessa saker man faktiskt köper i slutänden. Att konsumera så mycket som man gör idag är varken hållbart eller värdefullt, varenda kotte vet ju att man inte kan köpa lycka, ändå köps (och kastas!) det som aldrig förr. 
 
I år kommer vi att köpa några grejer som gör att vi får det mer praktiskt hemma, exempelvis överskåp till våra garderober då vi inte har nästan några förvaringsutrymmen i dagsläget. Att skapa mer förvaring är lite motsägelsefullt eftersom att en stor del i downshiftandet är att göra sig av med grejer, vilket betyder att vi ska ha mindre grejer att förvara i fortsättningen ju! Så till att börja med blir det ett nytt överskåp i tvättstugan där vi just nu staplat julgrejorna i en ostabil hög ovanpå garderoben tillsammans med lite andra bra-att-ha saker som nya filter till frånluftsvärmepumpen m.m. 
Ett stort inköp vi ska göra är en el-lastcykel, den har jag suktat efter länge, och nu med den nya elbilspremien är det ju billigare att införskaffa en! Cykeln kommer underlätta för mig när jag ska någonstans med barnen, idag blir det i nio fall av tio (om inte mer) bilen när vi ska iväg, eftersom att vi bor lite utanför. 
En annan sak på listan är en odlingshylla med led-belysning som jag ska ha när jag förkultiverar inför årets odlingar. Förra året hade jag plantor i hela köket och i tvättstugan, de fick inte tillräckligt med ljus och ja, det blev inte bra helt enkelt. (En annan viktig och icke-önskvärd effekt av det var en arg sambo eftersom plantorna vad väldigt ivägen i flera veckors tid.) 
Ja, det var några exempel på planerade inköp för i år.
 
Några tips när det gäller att köpa grejer:
 
- Fundera över varför du vill köpa grejen, behöver du den verkligen eller vill du "bara" ha den. VILLHÖVER är ett användbart begrepp - du både vill ha den OCH behöver den. Har du redan en sådan pryl som du kan laga istället? Ska du bara använda den någon enstaka gång kan du testa låna eller hyra av någon annan. Ha lite betänketid för att undvika impulsköp. Undvik frestelser! Gå inte i affärer eller kolla runt på perfekta instakonton så att du får ha-begär! 
 
- Går det att köpa begagnat? Kläder är en sådan sak som jag tycker går alldeles utmärkt att köpa begagnat. Det är som en skattjakt att gå i second hand affärer och hitta ovanliga plagg till fyndpriser! Om man inte orkar leta är det väldigt lätt att skriva in det man söker efter på Tradera eller Sellpy och köpa det online! Klädbytardagar är också en rolig aktivitet. Förra året köpte jag ett par nya byxor, ett par skor, ett par gummistövlar, en blus, en top och ett linne nytt, resten kom från klädbytardagar och second hand.
 
- Om du kommer fram till att du måste köpa något nytt - satsa på kvalitet och produkter som är tillverkade på ett hållbart sätt. 
 
- En bra pricip är "en in - en ut" eller om man vill ta det lite längre "en in - TVÅ ut", vilket innebär att varje gång man köper något nytt gör man sig av med en eller flera grejer man redan har för att inte få ett överflöd av grejer i hemmet. Sälj, skänk eller återvinn!
 
- Ska du köpa en present till någon men vet inte vad den vill ha? Istället för att köpa något på måfå bara för att ha en present att komma med - satsa på en upplevelse! Besök på SPA, bio eller restaurang till exempel. Då slipper presenten bli stående hemma hos någon som kanske inte ville ha den eller rentav slänger bort den på en gång. Upplevelser är klimatsmart och det kan ni dessutom göra tillsammans så får ni umgås på samma gång! Jag tycker också att man får köpa begagnade presenter, jag vet inte om det är något som ses som "ofint" men det borde det verkligen inte göra, hittar man något passande som råkar vara begagnat tycker jag att man ska slå till, win-win för alla inblandade! Och bra för plånboken och miljön!
 
 
 
Konsumentverket "Koll på pengarna":
https://www.konsumentverket.se/aktuella-konsumentproblem/privatekonomi/kostnadsberakningar/hushallets-kostnader/ 
 
Allmänt, Downshifting, Hälsa | Downshifting, Rensa i röran, Växla ner | | Kommentera |
Upp